zo voorkom je spelfouten
Sanne van Raalte

Sanne van Raalte

Vijf tips tegen spelfouten

Eén spelfoutje kan zelfs je meest briljante tekst om zeep helpen. Want niets zo irritant, slordig en afleidend als een spelfout. En toch overkomt het ons allemaal, mij tenminste wel. Gelukkig zijn er genoeg manieren om spelfouten te voorkomen. Ik zet vijf simpele tips voor je op een rij.

1. Gebruik spellingscontrole

Simpel maar doeltreffend: gebruik de spellingscontrolefunctie in Word. Zo haal je een deel van de spelfouten er al tijdens het typen uit. Je kunt dezelfde functie ook gebruiken in Outlook. Spellingscontrole is geen 100% garantie, maar een goed begin voor de grootste spelfouten.

2. Check moeilijke woorden in het online groene boekje

Hoe schrijf je online-enquêtes ook alweer? Nou zo dus! En dat zoek je heel makkelijk op via www.woordenlijst.org. Ik ben erg fan van dit ‘online groene boekje’. Je kunt namelijk ook de verschillende persoonsvormen en vervoegingen vinden. Erg handig voor onmogelijke woorden als googelen, sacherijniger en corona-epidemieën. En ja, dat heb ik zelf ook gewoon opgezocht..

3. Kies een ander woord

Soms kom je er gewoon niet uit. Klopt deze zin nu wel en is het nu met een d of dt? Ga dan op zoek naar een ander woord of verbouw je zin. Dus van ge-e-emaild maak je gewoon gemaild. En ‘wij gebruiken het vierogenprincipe voor jouw tekst’ vervang je door ‘we kijken altijd met twee personen naar jouw tekst’.

Let op: klaar met je tekst? Dan ben je nog niet klaar met schrijven!

4. Laat je tekst even liggen

Let op: klaar met je tekst? Dan ben je nog niet klaar met schrijven. Tijdtekort is de grootste spelfoutenveroorzaker. Lees je tekst een keer door en laat hem dan liggen. Liefst een halve dag, of als dat echt niet anders kan, minstens even tien minuten. Haal een kop koffie, maak een ommetje buiten en open je tekst opnieuw. Je staat er versteld van hoeveel fouten of minder mooie zinnen je er dan nog uithaalt. Staat je tekst in de folder, op de website of sociale media? Lees je tekst dan nog een keer goed door. Als je tekst in een andere vormgeving staat, haal je er zo ineens nog wat verbeterpunten uit.

5. Schakel extra ogen óf oren in

De beste oplossing om spelfouten te voorkomen: schakel hulp in. Laat je collega of partner meelezen. Vreemde ogen kijken veel objectiever en speuren spelfouten veel sneller op dan jij als schrijver. En ja, zelfs als er geen hulp voor handen is helpt hardop voorlezen aan de hond, kat of je plant ook. En wel net zo gezellig toch? Wat extra hulp nodig? Uiteraard kan ik ook even met je meespieken, stuur gerust een berichtje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Deel deze blog